Alfheim Stadion: L'estadi de les aurores boreals

Allà on les aurores boreals omplen de colors les nits hivernals, hi ha l'estadi més septentrional d'Europa, Alfheim Stadion. Al nord de Noruega, al Cercle Polar Àrtic, hi ha la novena ciutat més poblada del país escandinau, Tromsø. Amb una població superior als 71.000 habitants, la ciutat de l'àrtic és un dels motors econòmics del nord del país. I com a gran ciutat, té més d'un equip de futbol. Un d'ells és el Tromsø Idrettslag que aquesta temporada jugarà a la 1.Divisjion (2a divisió estatal) després de perdre la màxima categoria la temporada passada en una una última jornada agònica.

Situació
L'estadi d'Alfheim es troba a l'illa de Tromsøya. Una de les moltes illes del nord de Noruega unida al continent mitjançant el pont de Tromsø (1.036 m). Allí, a la latitud 69º38', enmig de cases de fusta i zones verdes, trobem l'estadi. 

Adreça:Stadionvagen, 3. Tromsø
Dimensions del terreny de joc: 105x68 m
Capacitat: 6.687 espectadors

Història
L'any 1954 el municipi de Tromsø va comprar l'àrea recreativa d'Alfheim i a principis de la dècada dels anys 60 es va convertir en zona esportiva dedicada a esports de gran tradició local: natació, handbol, hoquei gel i futbol. Des de mitjans de la dècada dels anys 60, la ciutat va disposar de 3 estadis per la pràctica del futbol: Alfheim, Valhall Stadion i Tromsdalen Stadion (seu del Tromsdalen UIL, equip de la tercera divisió noruega).

Així, Alfheim es va convertir en la seu del Tromsø Idrettslag o TIL. A principis dels anys 70 va començar el camí de l'equip en aquest nou escenari, molt diferent de com el coneixem avui. 

Amb la dècada dels anys 80 arriba la professionalització del club i la conseqüent remodelació de l'estadi. Es consolida a segona divisió i sorgeix la necessitat de disposar d'un estadi que compleixi els mínims de la categoria. A partir del 1985, el club fa un pas endavant amb una important injecció de capital, d'acord amb les noves expectatives del futbol europeu. Es planteja una remodelació d'Alfheim per un import de 10 milions de corones noruegues que es farà per fases en un període de 15 anys.


Valhall Stadion
La temporada 1986, el TIL puja a la primera divisió estatal i, a falta d'un estadi propi, disputa els seus partits com a local a Valhall Stadion, actual estadi d'atlestisme de la ciutat.
El partit inaugural de l'estadi d'Alfheim es va jugar el 27 de juliol de 1.987 contra el Queens Park Rangers anglès davant de 2.700 espectadors. El resultat, 0 a 1 pels visitants.


L'estadi
Inicialment, la superfície d'Alfheim era d'herba natural. Però recordem que Tromsø es troba en el Cercle Polar Àrtic. Els hiverns són molt llargs i freds, amb poca llum i durant varis mesos a l'any s'acumulen grans gruixos de neu. En aquestes condicions extremes, l'herba no es trobava en les millors condicions, convertint el terreny en un camp de fang. I menys en les últimes jornades de la temporada, doncs a partir de l'octubre és freqüent veure la ciutat nevada. Per això, l'any 2006 es va substituir l'herba natural per un terreny de joc sintètic amb calefacció. Amb aquesta reforma de vital importància ara es pot gaudir d'un terreny en perfectes condicions tota la temporada.


La part més antiga de l'estadi, la grada est, es va construir en la primera fase durant els anys 80. Consta de 2.000 localitats, totes sota coberta i hi trobem les oficines del club. A l'altre lateral hi ha la grada oest. Construida l'any 2005 i amb una capacitat per 4.000 espectadors és la grada principal de l'estadi. El gol sud disposa de les localitats restants amb una petita tribuna, mentre que el gol nord encara resta per construir. El club
El Tromsø Idrettslag és un club centenari. Es va fundar el 15 de setembre de 1920 sota el nom de Tromsø Turnforenings Fotballag. A partir del 1930 va canviar el nom al que coneixem actualment. 

Malgrat tenir una dil·latada història té un palmarès reduït. Destaquen 3 Nord-Norgesmesterskapet (Copa de Noruega del Nord) guanyades els anys 1931, 1949 i 1956. I les més importants són 2  Norgesmesterskapet (Copa de Noruega) dels anys 1986 i 1996.

Com a jugadors destacats que han vestit l'equipació del TIL destaca Tore André Flo, un davanter de gran envergadura que va passar pel club la temporada 1995. Segurament tots el recordarem pel seu pas pel Chelsea de les darreries dels 90.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Icebergs, balenes i permafrost

Betri-deildin 2020. Resum de la temporada.

Guðjohnsen. Una saga islandesa.